Appreciation towards HAO Design for providing the following description:

本案位于北京市海淀区,屋主是一对年轻夫妇与幼子,男主人为软件工程师,平日在家工作,钟爱简单清爽风格;女主人为建筑类图书编辑,憧憬拥有能专心写作的角落。

The premises of this case is located in Haidian District of Beijing City.The owners of the home are a young couple with a young son.The master is a software engineer who usually works at home.He loves a simple and brisk style.The mistress is an editor of architecture books who longs to have a corner dedicated to allowing her to concentrate on her writing.

▼室内概览,Interior view

秉持不过度装修原则,从入门就能感受到挑高的天花板结构之美,壁面堆叠白色仿旧文化石,彰显质朴的休闲氛围。

On the principle of not overdoing the interior decoration,as soon as one is inside the home,one can feel the beauty of the high ceiling structure.The white faux weathered stones stacked on the walls project a down-to-earth and leisurely atmosphere.

▼入口玄关,entrance porch

  

▼从客厅回望玄关,porch from livingroom

35坪顶楼毛胚屋对三口之家而言,空间偏小,特殊的斜屋顶造型更是重大挑战。好室设计认为最棘手的天花板构造反而是最漂亮的区域,大胆提出保留天花板,此举亦能保有挑高的空间优势。为避免地暖与通风系统遮蔽结构,设计与施工阶段必须精准掌握分寸,以防失之毫厘,差之千里。

▼保留天花板应对特殊的斜屋顶造型,keep the ceiling to reply the special sloping roof

A 35“ping”(~116 square meter)home with a bare interior.For this family of three,the space is slightly small.The uncommon slanted ceiling design was an even greater challenge.HAO Design believed that construction of the ceiling,despite its difficulty,was actually its most beautiful area,and courageously proposed to preserve the ceiling.This action also served to preserve the space advantage of the ceiling height.To prevent the floor heating and ventiliation systems obstructing the view of the structure,the design and engineering stages must be extremely accurate in order to prevent huge losses that may arise from the smallest discrepancy.

▼客厅概览,livingroom overview

为扩大空间感,陈鸿文设计师采用简单清爽的白色与原木自然色调,凸显材质纹理与家具的线条造型。开辟木框大窗搭配复层玻璃,赋予充分的自然采光与光线漫射。

To expand the sense of space,Designer made use of simple and brisk white and natural wood colors to highlight the textures of the materials and the linear design of the furniture.Open up wooden-framed big windows to accompany multi-plane glass,providing ample natural sunlight and light diffusion.

▼开辟木框大窗搭配复层玻璃,赋予充分的自然采光与光线漫射,open up wooden-framed big windows to accompany multi-plane glass providing ample natural sunlight and light diffusion

格局划分与家具应用依据人的活动时间、频率与身体状态调配。

The configuration of the interior and the application of furniture is concocted according to the activity time, frequency and body status of people.

▼轴测图 – 空间布局,axonometric drawing – spatial layout

▼空间结构概览,spatial construction overview

较开阔的下层是活动频率高的交谊、游戏空间,穿透性视觉有利家长看顾幼童。

The more spacious layer below is the socialization and games space with a higher frequency of activity.The line of sight is helpful for the parents to supervise their children.

▼较开阔的下层,the more spacious layer below

▼用餐区域&厨房,dining area & kitchen

▼厨房细部,kitchen details

▼俯瞰用餐区域,overlooking dining area

开放式公共空间与厨房、儿童房的推拉门设计,可灵活伸缩空间、阻绝油烟,敞开时能促进对流。以降低人工照明与空调需求,达到节能目的。

The open style common space and the sliding door designs of kitchen and children’s room can flexibly stretch the space, prevent oil and smoke and, when fully opened up,improve the ventilation.Achieve energy efficiency by reducing artificial lighting and air conditioning needs.

▼开放式公共空间与厨房、儿童房的推拉门设计可灵活伸缩空间,the open style common space and the sliding door designs of kitchen and children’s room can flexibly stretch the space

客厅一角是儿童房兼游戏空间,以三角弹性山形软包与帐篷增添童趣,黑板墙可训练孩子学习与想像。

One corner of the living room is the children’s room / games room.Children’s attention is drawn on the triangular mountain shaped cushions and tents.The blackboard can train children’s learning and imagination.

▼儿童房,children’s room

▼三角弹性山形软包与帐篷增添童趣,黑板墙可训练孩子学习与想像,children’s attention is drawn on the triangular mountain shaped cushions and tents and the blackboard can train children’s learning and imagination

▼主卧室,mater bedroom

▼细部,details

▼通往夹层的楼梯,staircase to mezzanine

夹层空间上层为次卧室与书房,是歇息、工作、阅读的安静场域。

The upper floor above the mezzanine is the second bedroom and the study.It is a quiet place for rest,work and reading.

▼夹层概览,mezzanine overview

▼阅读空间,reading area

▼书房&次卧室,study & second bedroom

▼细部,details

为丰富白色空间层次,采用乐土水泥、塑料地砖、仿石材地铁砖等灰色调剂,木质语汇则提升家的温暖度。以家具定义空间机能,更能随时变化格局,发挥最大空间效益。这种开放式、非固定式的生活弹性,不仅符合居住趋势,也彰显「好室设计」思索现代家庭的核心价值——赋予每个成员舒适的身体感受,促进自在、深度的情感交流。

To give the white space layers more variety,earth cement special coating,plastic floor tiles,grey accents such as faux stone materials and metal bricks are used,while wood textures improve a home’s comfort.Space functionality is defined by the furniture and can change dynamically to make use of the space to the maximum extent possible.This open-ended,unfixed and flexible lifestyle not only represents the future of trend,but also reflects a core value of the modern family that HAO Design has pondered — to give to every member a comfortable body feeling and encourage a free and deep sentimental exchange.

▼平面图,plan

▼剖面图,section

Project name:月见棱廓 / Starburst House
Company:HAO Design
Website:www.haodesign.tw
Location:北京,中国/ Beijing,China
Floor space:117 m²
Year:2018
Project Type:住宅空间/ Residential space
Photography:Hey!Cheese
Written by:蔡舒湉/ Tsai Shu-t’ien
主要建材:仿水泥粉光PVC地板、特殊水泥涂料墙面、白色仿旧文化石、实木门板烤漆、烟熏橡木、耐磨木纹地板。

More: HAO Design 更多关于他们:HAO Design on gooood。、

Recommended Jobs Submit a JobAll Jobs ?

          Post a Comment

          Random Jobs All jobs ?

          11选5稳赚投注技巧