Appreciation towards  Mecanoo Architecten  for providing the following description:

点此查看已于2015年建成的代尔夫特火车站,Click here to see the station hall and first phase of the city hall completed in 2015

抵达代尔夫特的过程是一次难忘的经历。从设计之初,Mecanoo的想法便是打造一个足够独特的车站,让访客能够清晰地意识到自己已经来到代尔夫特。该车站与新的市政厅被结合在同一体量中,坐落在一条火车隧道的上方。这条新修的隧道原本是一座混凝土高架桥,自1965年以来将城市一分为二。进入车站大厅后,一幅描绘代尔夫特历史的地图将在天花板上展开,而向外看时,城市和旧车站的景象呈现在眼前,犹如Johannes Vermeer笔下《代尔夫特风景》的当代版本。

Arriving in Delft is an unforgettable experience. From the outset, Mecanoo’s idea was to design a station that makes it clear to visitors that they have arrived in Delft. The station, in combination with the new city hall, sits atop a new train tunnel built in place of the old concrete viaduct that divided the city in two since 1965. Coming up the escalators, the impressive ceiling with the historic map of Delft unfolds. When you look outside, you see the city and the old station as a contemporary version of Johannes Vermeer’s painting ‘View of Delft’.

▼建筑概览,overview ©Mecanoo architecten

▼车站与新的市政厅被结合在同一体量中,the station and the new city hall were combined ©Mecanoo architecten

▼建筑近景,exterior view ©Mecanoo architecten

 

过去与未来的交织 | Interweaving past and future

众多的历史建筑与运河反映着代尔夫特的过去。这座被称为“王子之城”(Prinsenstad)的城市与荷兰的皇室有着密切的关联;当然,还有扬名世界的代尔夫特陶器工厂。另外,代尔夫特理工学院也引领着科技创新的前沿。代尔夫特的特点就在于过去与未来的交织,而这也正是该设计方案的出发点所在。

The city of Delft reflects its past: the multitude of historic buildings and canals; the ‘Prinsenstad’ city, closely connected to the Dutch Royal Family; and, of course, the world famous Delftware ceramic factories. On the other hand, the Delft University of Technology is at the forefront of technical innovation. The character of Delft, epitomised in this combination of past and future, was the starting point for the design.

▼建筑将东边历史悠久的内城区与西边的火车隧道及住宅区连接在一起,the building connects the historic inner city on the east side of the railway tunnel with the residential neighbourhoods located to the west ©Mecanoo architecten

▼河滨的自行车道,cycleway alone the river ©Mecanoo architecten

 

代尔夫特蓝 | Delft Blue

拱形的天花板上印有巨幅的1877年代尔夫特及周边地区的地图,并将火车站与市政厅连接起来。车站大厅内的墙壁和立柱均装饰以具有现代感的代尔夫特蓝色瓷砖。行人可以直接从车站走进市政厅内部。建筑的玻璃表层反射出荷兰的天空,熔融玻璃面板上装饰以透镜状的球形图案,回应了本土建筑中传统的窗口设计。高性能的玻璃和封闭式的熔融玻璃面板交错分布,能够实现卓越的能源效率。

▼熔融玻璃立面装饰以透镜状的球形图案,回应了本土建筑中传统的窗口设计,the panels of fused glass with lens-like spheres reference a vernacular window design that can be seen throughout the historic city ©Mecanoo architecten

▼立面细部,facade detail ©Mecanoo architecten

A vaulted ceiling features an enormous historic 1877 map of Delft and its surroundings, connecting the station with the city hall. Within the station hall, walls and columns are adorned with a contemporary re-interpretation of Delft Blue tiles. You can walk directly from the station into the city hall. The glass skin of the building is designed to reflect the Dutch skies. The panels of fused glass with lens-like spheres reference a vernacular window design that can be seen throughout the historic city. The combination and rhythm of open panels of high performance glass and closed fused glass panels enable a high degree of energy efficiency.

▼车站大厅内的墙壁和立柱均装饰以具有现代感的代尔夫特蓝色瓷砖,within the station hall, walls and columns are adorned with a contemporary re-interpretation of Delft Blue tiles ©Mecanoo architecten

▼拱形的天花板上印有巨幅的1877年代尔夫特及周边地区的地图,a vaulted ceiling features an enormous historic 1877 map of Delft and its surroundings ©Mecanoo architecten

 

紧凑的空间关系 | Contextually compact

在整个设计过程中,建筑的体量被适度地进行削减和改造,以实现紧凑而高效的建筑形式。屋顶在转角处稍有降低,从而与市中心既有的小尺度建筑形成自然的衔接。建筑将东边历史悠久的内城区与西边的火车隧道及住宅区连接在一起,使整个市中心的空间得到了调整。市政厅的玻璃体量设有几道空隙,带来巷道与庭院般的空间体验——这也是对代尔夫特复杂城市结构的一种回应。

Throughout the design process the building volume has been shaved and reformed to create a compact, highly efficient building form. The lowered roof lines at the corners provide a gradual transition towards the existing small-scale development of the Delft city centre and the adjacent Wester Quarter. The building connects the historic inner city on the east side of the railway tunnel with the residential neighbourhoods located to the west, realigning the centre of Delft. Incisions in the glass volume of the city hall building form a pattern of alleyways and courtyards, which are themselves inspired by the intricate structure of Delft.

▼位于建筑下方的隧道,the train tunnel on the lower level ©Mecanoo architecten

▼黄昏下的建筑,exterior view in the evening ©Mecanoo architecten

▼市政厅的玻璃体量设有几道空隙,带来巷道与庭院般的空间体验, incisions in the glass volume of the city hall building form a pattern of alleyways and courtyards ©Mecanoo architecten

 

可持续性 | Sustainable

在建筑外部,玻璃的安装量根据立面的具体朝向而有所不同,这一做法能够在调节采光的同时降低夏季的太阳辐射量。立面所采用的玻璃不仅对光线的吸收性强,同时还能够对太阳辐射形成阻隔。所有的窗户均可手动打开,便于使用和通风。屋顶上的太阳能电池板能够为建筑的机械系统提供20%的能量,同时带来感知照明。该建筑的绿色建筑评估(GreenCalc+)得分为270分。

The facade responds to the different sun orientations, which determined the amount of glass incorporated, thus mitigating daylight needs while reducing heat gain in the summer months. The glass has a high light absorption factor but low solar absorption, and all windows can be opened manually for user comfort and natural ventilation. Solar panels on the roof provide 20% of the energy for the building mechanics and presence aware lighting. The GreenCalc+ score is rated at 270.

▼市政厅内部空间,interior view of the city hall building ©Mecanoo architecten

▼办公空间,office area ©Mecanoo architecten

▼公共区域,public area ©Mecanoo architecten

 

空间分布 | Programme 

市政厅围绕数座内部庭院布局,总面积为19430平方米,另外还设有自行车棚、档案馆、装卸区和一个2230平方米的公共大厅。公共大厅从视觉和空间两个层面与2450平方米的车站大厅相连接。零售和餐饮设施占地850平方米。整个项目的总面积为28320平方米。

City hall (19,430 m2) around internal patios, a bicycle shed, an archive, a loading and unloading area and a public lobby of 2,230m²; the public lobby is visually and physically linked to the station hall of 2,450m² with retail facilities and food and beverage of 850m2; total 28,320m²

▼首层平面图,ground floor plan

▼二层平面图,first floor plan

▼三层平面图,second floor plan

▼四层平面图,third floor plan

▼剖面图,section

Design 2006-2010
Realisation 2012-2017 (station hall and first phase of the city hall were completed in 2015)
Client Ontwikkelingsbedrijf Spoorzone Delft BV, Delft, the Netherlands Structural Engineer ABT bv, Delft, the Netherlands
Mechanical Engineer Deerns Raadgevende Ingenieurs B.V., Rijswijk, the Netherlands Building
Cost Consultant Basalt bouwadvies bv, Nieuwegein, the Netherlands Building Physics and Fire Safety Consultant LBPSight, Nieuwegein, The Netherlands
Consultant Graphics Ceiling Geerdes Ontwerpen, Huizen, the Netherlands
The underground station platforms are designed by Benthem Crouwel Architects.

More:Mecanoo Architecten 。更多关于他们请至:Mecanoo Architecten on gooood

Recommended Jobs Submit a JobAll Jobs ?

          Post a Comment

          Random Jobs All jobs ?

          11选5稳赚投注技巧